Vloerkleden Maken
Stel: u heeft bij een vloerkledenwinkel een vloerkleed gekocht en het vloerkleed was precies wat u zocht. Vervolgens gaat u naar de woonboulevard en ziet daar een vloerkleed wat qua uiterlijk erg op uw vloerkleed lijkt, maar in prijs absoluut niet. Hoe kan nu het ene vloerkleed goedkoper dan het andere zijn? En hoe wordt een vloerkleed eigenlijk gemaakt?
Vloerkleden maken: de materialen
Het maken van wollen vloerkleden begint met balen onbewerkte wol. De onbewerkte wol wordt bijv. vanuit Nieuw Zeeland per schip vervoert naar India. Nieuw Zeelandse scheerwol is van zeer hoge kwaliteit, heeft zeer weinig onregelmatigheden en laat zich makkelijk aanverven. Hierdoor is de wol bij uitstek geschikt voor kleurrijke patronen.
Vloerkleden maken: voorbereiden
De wol wordt nagelopen op onregelmatigheden en schoongemaakt. Deze stap wordt ook wel ‘carding’ genoemd. Vervolgens wordt de wol met de hand gesponnen tot garen. Voor het spinnen van de wol worden verschillende spinwielen gebruikt. Het met de hand spinnen van de wol zorgt echter voor het mooiste, rijkste resultaat. Tot slot worden de garen gewassen en gedroogd.
Vloerkleden maken: het verven
De mogelijkheid qua kleuren is eindeloos. Speciale machines verven grote hoeveelheden wol in 1 keer. In een andere machine worden garen ondergedompeld in bijna kokende wax. Hoe langer de garen in de kokende substantie blijven, hoe rijker de kleur. Na het verven drogen de garen in de open lucht. Nu zijn de garen klaar voor gebruik.
Levensduur van handgemaakte vloerkleden
De vloerkleden die op onderstaande manieren met de hand worden gemaakt, zijn uiteraard niet goedkoop. Hier staat wel een hoge kwaliteit tegenover! Fabriekskleden zijn goedkoper, maar gaan minder lang mee dan bijvoorbeeld handgeknoopte karpetten. Belangrijk is wel om alvast naar de toekomst te kijken: wilt u bijv. na 5 jaar uw vloerkleed wisselen? Dan is een goedkoper vloerkleed een betere optie, want deze zult u sneller inwisselen voor een nieuw exemplaar.