Ondervloer Soorten - Advies Informatie en Tips
Er komt heel wat kijken bij de keuze van de juiste ondervloer. De combinaties van ondergrond, ondervloer en topvloer kunnen in verschillende samenstellingen weer verschillende resultaten opleveren. Dus waar de ene ondervloer uitstekend werkt voor een topvloer, kan dezelfde ondervloer met een andere topvloer een bijna tegengesteld effect geven. Het is daarom altijd verstandig om ook een specialist te raadplegen als je een nieuwe vloer gaat leggen en daar een goede ondervloer bij zoekt.
Welke soorten ondervloeren zijn er en wat is er belangrijk bij de keuze van de juiste ondervloer?
De ondergrond waarop de ondervloer komt te liggen, is van groot belang. Maar daarnaast zijn er bijzonder veel soorten ondervloeren verkrijgbaar. Waar moet je nu rekening mee houden per soort topvloer? Om je op weg te helpen, vind je hieronder een lijstje met veel voorkomende vloeren en tips en advies waar je rekening mee moet houden als je een ondervloer kiest.
Ondervloer voor tapijt
Bij tapijt moet de ondervloer moet droog zijn en vlak zijn. Vaak voldoet een ondervloer of ondertapijt van vilt of schuimrubber. Woon je in een flat of appartement? Houd dan ook rekening met de geluidsisolerende werking. Verder moet de ondervloer stroef zijn om schuiven van het tapijt te voorkomen.
Ondervloer voor vinyl en linoleum
Bij vinyl en linoleum is het van groot belang dat de ondervloer echt 100% egaal en vlak is. Dit zijn namelijk vrij dunne soorten vloerbedekking waaronder oneffenheden veel sneller zichtbaar zijn dan bij bijvoorbeeld tapijt. Daarnaast is een geluidswerende werking van de ondervloer gewenst als je in een appartement woont en onderburen hebt.
Ondervloer voor laminaat
Woon je in een appartement? Dan dien je bij laminaat zeker voor een ondervloer te kiezen die geluid reduceert. Verder moet de ondergrond egaal zijn en sterk. Let er op dat als de ondergrond van bijvoorbeeld cement is gemaakt, je ook rekening houdt met eventueel optrekkend vocht. Hiervoor gebruik je dampwerend folie. Vloerverwarming onder laminaat kan prettig zijn. Kies je hiervoor, dient je ondervloer hier wel geschikt voor te zijn. Dit geldt overigens ook voor vloerverkoeling.
Ondervloer voor houten vloer
Let er bij een ondervloer voor een houten vloer vooral op of de ondergrond mogelijk kan zorgen voor optrekkend vocht. In dat geval moet er een vochtwerende onderlaag worden aangebracht. Verder klinken hakken op hout behoorlijk door, dus zeker in een flat of appartement dien je rekening te houden met het geluid reducerend vermogen van de ondervloer. Verder is het zo dat bepaalde soorten houten vloeren en parket speciale eisen stellen aan de ondervloer.
uitgebreide informatie
Ondervloer voor Natuursteen
Bij natuursteen zoals marmer en hardsteen moet je letten op de draagkracht en de stabiliteit van de ondervloer. Verder is het van groot belang dat hij nagenoeg glad is. Als dat het geval is dan heb waarschijnlijk de goede ondervloer gekozen. Natuursteen en vloerverwarming gaan goed samen en daarom komt de combinatie vaak voor. Let er dan wel op dat je kiest voor een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming.
Ondervloer voor parket
Bij parket is het vooral van belang na te gaan of er risico is voor optrekkend vocht vanuit de ondergrond. Als dat aan de hand is dan kun je het beter kiezen voor een ondervloer met een vochtwerende onderlaag. Een ander aandachtspunt is geluidsisoaltie...
uitgebreide informatie
Ondervloer voor kurkvloer en kurkparket
Kurk heeft als eigenschap dat het erg flexibel is. Zorg daarom voor een goed egaliserende ondervloer. Omdat kurk zelf uitstekend warmte vast houdt, is vloerverwarming eigenlijk overbodig en hoef je daar qua ondervloer dus ook geen rekening mee te houden.
Ondervloer en marmoleum
Omdat marmoleum direct op de ondervloer gelijmd wordt, is het heel belangrijk dat de ondervloer heel glad is. Verder kan dit op vrijwel elke ondervloer worden aangebracht. MDF wordt veel gebruikt om de vloer te egaliseren. Belangrijk is dat de ondervloer geen oneffenheden bevat en vlak gelegd is. Bij marmoleum kun die namelijk snel zien.
Welke ondervloer hoort bij welke ondergrond?
Sommige problemen die er zijn met de ondergrond kun je behoorlijk verminderen als je er de juiste ondervloer voor kiest. Daarmee wordt de kans ook groter dat je langer van je vloerbedekking kunt genieten.
Ondergond van Beton
Is de ondergrond van beton: houdt rekening met optrekkend vocht. Kies in zulke gevallen voor een vochtwerende onderlaag. Een betonnen ondergrond is vaak wel stabieler en egaler, in tegenstelling tot een houten vloer waar dit meestal in mindere mate het geval is.
Ondergrond van hout
Heb je een ondergrond van hout dan spelen er meestal wat andere zaken. Een houten afwerkvloer is vaak wat verender dan een betonnen ondergrond. Zorg voor een ondervloer met sterk egaliserend en geluiddempend vermogen. Let er op dat je de nieuwe vloer indien mogelijk haaks op de planken legt. Dit geeft het stevigste resultaat.