De voordelen van natuurlijk licht in huis
We weten eigenlijk allemaal wel dat het belangrijk is om voldoende licht in huis te hebben. Wanneer je in het donker zit, heb je al snel de neiging om een extra lamp aan te zetten. Maar wist je dat het veel beter is om natuurlijk licht in huis te hebben in plaats van het ‘kunstmatige’ licht van lampen? In dit artikel vertellen we alles over de voordelen van natuurlijk licht in huis.

Het geeft je meer energie

Misschien merk je het zelf al, dat je meer energie krijgt als de zon schijnt. En dat geldt ook voor zonlicht in je woning. Het gevolg is dat je productiever wordt en je je zelf beter kunt concentreren.

Het heeft een goede impact op je biologische klok

De blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere, ononderbroken slaap in de volgende nacht. Dat is bewezen vanuit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Lees voor meer informatie hierover het artikel van Nu.nl over de positieve invloed van daglicht op je nachtrust.

Het zorgt optisch voor een groter interieur

Wanneer je ervoor zorgt dat er meer natuurlijk licht in je woning valt, zal het lijken alsof de betreffende kamer groter is. En daarbij hoef je niet alleen te denken aan extra ramen aan de buitenkant van het huis, maar tegenwoordig zijn er ook oplossingen zoals lichtkoepels van Velux die in het dak aan te brengen zijn.

Je krijgt een beter humeur

Daglicht heeft nog meer voordelen. Het verlaagt het stresshormoon cortisol, waardoor jij een stuk vrolijker zult zijn. En dat is vaak ook heel goed te merken. Zodra de zon schijnt, krijgt bijna iedereen wel een beter humeur. Dit zorgt ook voor een kleinere kans op een depressie.

Je lampen hoeven minder snel aan

Wanneer je meer kunt profiteren van daglicht, hoef je je lampen ook minder snel aan te zetten. Zeker wanneer je daglicht vanuit meerdere kanten krijgt. Kijk dus naar de mogelijkheden om extra licht te krijgen in je interieur. Naast natuurlijk licht, kan het ook goed zijn om lichte kleuren op de muren te gebruiken en massieve deuren te vervangen door glazen deuren. Zo krijgt het licht nog meer ruimte.

Zo zie je maar dat natuurlijk licht nog meer voordelen heeft dan je misschien in eerste instantie zou denken. Kijk wat in jouw woning mogelijk is om nog meer licht te creëren.


Bijpassende tips en informatie
- Deur, kozijn en trap

________________________________________________________________________________________________