Hardsteen Soorten Verschillen Prijs Voordelen Nadelen

Welke hardsteen soorten zijn er? Verschillen prijs voordelen nadelen

Hardsteen Soorten Verschillen Prijs Voordelen Nadelen. Hardsteen is een van de populairste natuursteen soorten die veel wordt toegepast voor het maken van vloeren. Maar wat is zijn de voordelen en nadelen van de verschillende hardsteen soorten? Waar kun je de verschillende soorten hardsteen aan herkennen en wat is het verschil in prijs?

Wat is hardsteen en waar kun je het aan herkennen?

Het belangrijkste bestanddeel van hardsteen in kalksteen. Hardsteen heeft een kenmerkende grijsblauwe kleur die veroorzaakt wordt doordat het gesteente koolstof bevat. Bijzonder aan hardsteen is dat het rijk kan zijn aan kleine fossielen die miljoenen jaren gelden zijn opgenomen in de laag waaruit het gesteente is ontstaan.Vele miljoenen jaren geleden stierven kleine zeediertjes in een ondiepe zee. Het kalkskelet kwam op de bodem terecht en werd opgenomen in een calcietafzetting. In de loop van miljoenen jaren werd deze laag steeds dichter samengeperst en ontstond zo het hardsteen wat nu onder andere verwerkt wordt tot natuursteen vloeren.

Welke hardsteen soorten zijn er? Wat zijn de verschillen, voordelen en nadelen?

Hardsteen wordt geleverd in verschillende kwaliteiten. De herkomst van de hardsteen is de wijze waarop de verschillen herkenbaar worden gemaakt. De plek waar het hardsteen gewonnen wordt, is bepalend voor het kwaliteitsverschil en daarmee hangt ook het verschil in de hoogte van de prijs samen. Hieronder kun je informatie vinden over de verschillende soorten hardsteen.

Belgisch Hardsteen

Belgisch hardsteen is de meest bekende soort. Het Belgische hardsteen wordt gewonnen in de Ardennen. Belgisch hardsteen wordt trouwens ook arduin of petit granit genoemd. Over het algemeen is Belgisch hardsteen van een hoge kwaliteit. Bijzonder is dat er in het gesteente relatief grote fossielen kunnen zijn opgenomen die weliswaar verspreid voorkomen. Doordat de kwaliteit van Belgisch hardsteen, normaal gesproken, hoog is, ligt de prijs ook hoger dan het goedkopere Aziatische hardsteen.

Iers Hardsteen

In Europa is Ierland, naast de Ardennen, een andere plek waar hardsteen vandaan komt. Het Ierse hardsteen wordt trouwens gewonnen uit dezelfde bodemlaag als het Belgische hardsteen. Deze bodemlaag strekt zich vele honderden kilometers uit. Alhoewel gewonnen uit dezelfde bodemlaag zijn er wel wat verschillend tussen Iers en Belgisch hardsteen. Het belangrijkste en meest herkenbare verschil is dat Iers hardsteen over het algemeen wat kleinere fossielen bevat die gelijkmatiger zijn verdeeld in het gesteente.

Aziatisch Hardsteen

Aziatisch hardsteen wordt gewonnen in verschillende landen. China, India en Vietnam zijn de belangrijkste landen waar Aziatisch hardsteen gewonnen wordt. Aziatisch hardsteen is zo’n 150 miljoen jaar ouder dan Belgisch en Iers hardsteen. In het Aziatische hardsteen zul je minder fossielen vinden en de kwaliteit is over het algemeen wat minder hoog. De lagere kwaliteit verklaart dan ook dat de prijs van hardsteen dat uit China, India en Vietnam afkomstig is, normaal gesproken lager is dan die van Belgisch en Iers hardsteen. Aziatisch hardsteen is ook herkenbaar doordat er kleine kalkbolletjes en witte aders met vlekken in het gesteende opgenomen zijn.Bijpassende Informatie en Aanbiedingen
- Verschillen Belgisch en Chinees Hardsteen >
- Natuursteen Vloer Soorten >
- Marmer Vloer >
- Leisteen Vloer >
- Natuursteen Renoveren en Schoonmaken >

Zoekwoorden: Hardsteen Soorten Verschillen Prijs Voordelen Nadelen
________________________________________________________________________________________________