Moet ik kiezen voor klik of plak PVC?
PVC vloeren worden steeds populairder in Nederland, maar er is nog vaak onduidelijkheid over het verschil tussen click en PVC vloeren. PVC vloeren van plak onlinevloerenspecialist zijn gewild omdat ze een sterke slijtlaag hebben die jarenlang meegaat zonder veel beschadigingen, je hebt keuze uit honderden designs en texturen voor een natuurlijke uitstraling, ze zijn geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit, ze kunnen strak tegen de muur of plint worden geplaatst, zijn makkelijk schoon te houden, hygiënisch en vergen weinig onderhoud, en dempen geluid heel goed. Het grootste verschil zit in de manier waarop ze geïnstalleerd worden: plak-PVC wordt rechtstreeks op de vloer gelijmd, terwijl click-PVC een kliksysteem heeft. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Lees er hier meer over!

Klik PVC

Klik PVC is een handige keuze voor PVC-vloeren en lijkt qua installatie op laminaatvloeren, waarbij de planken gewoon in elkaar klikken zonder lijm. Dit maakt het perfect voor mensen die graag zelf klussen en geld willen besparen. Meestal heb je wel een ondervloer nodig, die zorgt voor isolatie en geluidsdemping, waardoor je vloer comfortabel en stiller wordt. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het iets langer kan duren voordat de warmte van vloerverwarming volledig door de vloer is verspreid in vergelijking met plak PVC, omdat klik PVC iets verder van de ondervloer ligt.

Plak PVC

Plak PVC is een andere optie voor PVC-vloeren waarbij de PVC-stroken rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd. Het is belangrijk dat de ondergrond volledig vlak is, anders moeten eventuele oneffenheden eerst geëgaliseerd worden, wat extra werk en kosten met zich mee kan brengen. PVC onderscheidt zichzelf omdat de vloerdelen strak tegen de ondergrond liggen. Dit zorgt voor een naadloze en strakke uitstraling van de vloer. Je hebt ook veel vrijheid bij het leggen van de vloer, omdat er geen verbinding zoals bij klik PVC is. Bovendien staat plak PVC bekend om zijn snellere warmtegeleiding bij vloerverwarming, omdat de vloer dichter bij de ondervloer ligt. Hierdoor warmt deze sneller op en geeft die efficiënter warmte door.

De keuze maken

Bij het kiezen tussen klik en plak PVC zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Als je handig bent en het zelf wilt doen, is klik PVC misschien handiger vanwege het eenvoudige installatieproces. Kosten zijn ook een factor; klik PVC kan goedkoper zijn in aanschaf, maar vergeet niet dat plak PVC extra kosten kan met zich meebrengen voor het egaliseren van de ondergrond. Als je flexibiliteit wilt en de vloer wilt kunnen meenemen als je gaat verhuizen, is klik PVC waarschijnlijk de betere keuze. Plak PVC staat bekend om zijn goede warmtegeleiding, wat vooral belangrijk is als je vloerverwarming hebt. En als je creatief wilt zijn met patronen, biedt plak PVC meer vrijheid bij het leggen. Uiteindelijk hangt je keuze af van jouw specifieke behoeften en situatie.

Bijpassende informatie en advies
- Vloeren

________________________________________________________________________________________________