Motten Bestrijden - Advies Tips en InformatieWelke schade kunnen motten veroorzaken?

Het is niet de mot zelf die schade veroorzaakt. Nee, het zijn de larven van de mot die schade veroorzaken door de zogenaamde mottenvraat. Deze larven kunnen kleding, textiel en het tapijt aanvreten en aantasten. De kans op deze mottenvraat kun je behoorlijk beperken door een aantal eenvoudige maatregelen te treffen. Echter, zijn de mottenlarven al actief in huis dan is de kans groot dat je een mottenbestrijdingsmiddel moet gebruiken. En als je echt last hebt van een mottenplaag dan kun je beter een professioneel bedrijf inschakelen om er vanaf te komen.

Hoe kun je mottenvraat voorkomen?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Een aantal maatregelen om motten in huis te voorkomen:
  • Bewaar kleding en textiel die je lang niet draagt in afgesloten plastic hoezen of zakken zodat de motten er niet bij kunnen.
  • Hang ongewassen kleding nooit voor langere tijd terug in de kast. Motten hebben een voorliefde om eitjes te leggen in gedragen en vettige kleding..
  • Het is goed om kleding en textiel in de zon op te hangen en te laten drogen. Motten houden niet van zon en de kans is dan erg klein dat ze eitjes leggen in de kleding.
  • Kleding en textiel die je buiten hangt, moet je binnenhalen voordat het schemert. Motten worden juist achtief in de schemering en wanneer het vochtig wordt.
Hoe kun je motten in huis bestrijden?

Als je toch last hebt van motten in huis dan is er een aantal manieren waarmee je motten kunt proberen te bestrijden.

Motten bestrijden met etherische olie

Een manier die de laatste tijd vaker wordt toegepast, is om motten te bestrijden met etherische olie. Sommige soorten etherische olie zijn giftig voor motten en zorgen ervoor dat de larven doodgaan. Ook wordt het reukvermogen van de mot aangetast waardoor deze de weg naar je kleding niet meer kan vinden. Het beste effect krijg je door bijvoorbeeld zogenaamde kruidenkussentjes van cederhout en patchoeli op een meter afstand te plaatsen van de plek waar je de mottenvraat hebt geconstateerd. Het grote voordeel van deze methode is dat je geen chemicaliƫn nodig hebt.

Motten bestrijden met insecticiden en chemische middelen

Het is mogelijk om motten goed te bestrijden met insecticiden. Er zijn diverse chemische middelen verkrijgbaar zowel in spuitbus als in de welbekende mottenballen. Bij deze middelen geldt wel dat ze een echt giftige werking hebben die ook voor de mens schadelijk kan zijn.

ADVIES: Geen bestrijdingsmiddelen op basis van dichloorvos gebruiken
Mottenbestrijdingsmiddelen op basis van dichloorvos zijn inmiddels in de Europese Unie verboden omdat deze stof zeer giftig is bij inademing en bij contact op de huid een reactie kan veroorzaken die deze overgevoelig maakt. Ook is er een vermoeden dat het dichloorvos kankerverwekkend is.

Is de mottenplaag te groot dan moet je de motten professioneel laten bestrijden

Is de mottenplaag inmiddels zo groot geworden dat zelf bestrijden lastig is, neem dan een professionele ongediertebestrijder in de arm. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat het bedrijf ook echt vakbekwaam is. Ander kom je wellicht van de regen in de drup.

Gerelateerde Informatie:
> Ongedierte Bestrijden - Advies en Informatie
> Motmug Bestrijden

Trefwoorden: Motten Bestrijden | Advies | Informatie | Tips
________________________________________________________________________________________________