PVC-vloer voordelen en nadelen




In het afgelopen decennium heeft de pvc-vloer steeds meer aan populariteit gewonnen. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van pvc-vloeren? Waar moet je opletten als je dit type vloer overweegt? Wanneer is het een prima keuze om voor dit soort vloerbedekking te gaan en wanneer kun je er beter niet voor kiezen?

Wat is een PVC-vloer eigenlijk precies?

Dit soort vloerbedekking is gemaakt van een kunststof. Om nog duidelijker te zijn het gaat om een vloer gemaakt van polyvinilchloride, beter bekend onder de afkorting PVC. Door de voortschrijdende technische ontwikkelingen van de afgelopen decennia heeft hebben pvc vloeren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is voor de gemiddelde Nederlander nauwelijks meer van een echte houten vloer te onderscheiden.

Voordelen

In vergelijking met laminaat is een PVC-vloer behoorlijk wat sterker en gaat daardoor veel langer mee. Je kunt dus zonder terughoudendheid zeggen dat dit soort vloeren behoorlijk wat duurzamer zijn. Daarbij komt dat dit soort vloeren, mits gelegd met een goede ondervloer, behoorlijk goed geluiddempend zijn. Dit betekent dat ze in veel appartementen toegepast mogen worden. Ga vooraf voor de zekerheid wel goed na welke eisen er in jouw geval gesteld worden aan de geluidsdemping en of de door jou gewenste vloer er ook echt aan voldoet. Doordat de PVC-vloer goed warmtedoorlatend is, kun je deze prima gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het laatste voordeel is dat je de vloer gemakkelijk kunt schoonmaken en deze weinig onderhoud vergt.

Nadelen

Het belangrijkste nadeel is dat de vloer wat kwetsbaarder is dan laminaat. De kans op beschadigingen is wat groter, vaak veroorzaakt door steentjes en soms ook door huisdieren. Verder vergt een PVC-vloer een wat hogere investering dan bij laminaat het geval is. Daar staat dan wel tegenover dat de levensduur van de vloer bij goed en geregeld onderhoud een stuk langer is. Hierdoor kun je de hogere kosten vrij snel terugverdienen. Verder moet je zorgen voor een geschikte en goed egale ondervloer. Het PVC is namelijk erg dun. Hierdoor tekenen oneffenheden zich snel af in de vloer en dat wil je uiteraard voorkomen.

Bijpassende informatie en advies
- Vloeren soorten

________________________________________________________________________________________________