Verschillen Belgisch Hardsteen en Chinees Hardsteen
Wat zijn de verschillen tussen Belgisch hardsteen en Chinees hardsteen?


Waaraan kun je Belgisch hardsteen herkennen?
Belgisch hardsteen (crinoïde kalksteen) kun je vooral herkennen aan de blauwgrijze kleur. Ook is Belgisch hardsteen vrij rijk aan kleine fossielen die zijn opgesloten in het gesteente. Als Belgisch hardsteen enige tijd hebt liggen op de vloer dan kunnen er kleine donkergrijze tot zwarte vlekken ontstaan. Deze vlekken hebben trouwens geen enkele invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van de natuursteen vloer.

Waaraan kun je Chinees hardsteen herkennen?
Chinees hardsteen is hardsteen is rijk aan dolomiet. Het verschilt in uiterlijk van belgisch hardsteen doordat er kleine kalkbolletjes en witte aders met vlekken in het gesteende opgenomen zijn. Ook bevat Chinees hardsteen minder fossielen. Hardsteen dat afkomstig is uit China, is ongeveer 150 miljoen jaar ouder dan hardsteen dat in de Ardennen en Ierland gewonnen wordt. Het in het Chinees hardsteen aanwezige dolomiet kan in de loop van de tijd zorgen voor een lichte bruinverkleuring. Deze bruinverkleuring heeft trouwens geen enkel negatief effect op de kwaliteit van de hardsteen.

Heeft Chinees hardsteen een mindere kwaliteit dan Belgisch hardsteen?

Alhoewel soms anders wordt beweerd hoeft Chinees hardsteen niet van een mindere kwaliteit te zijn dan Belgisch hardsteen. Beide soorten hardsteen zijn zowel te koop in een hoge als in een minder hoge kwaliteit. Wel is er verschil in uiterlijk, ouderdom en samenstelling. Het is dus vooral zaak om goed uit te zoeken welke kwaliteit de hardsteen heeft die je op het oog hebt en of die voldoet aan de kwaliteit die je wenst te hebben,

Hoe de kwaliteit van Chinees en Belgisch hardsteen herkennen?

De kwaliteit van Chinees hardsteen hoeft zeker niet onder te doen voor Belgisch harsteen. In recent vergelijkend onderzoek dat gedaan is door het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouwnijverheid) is dit ook bewezen. Wel heeft het kwaliteitscontrolesysteem in Belgiƫ een langere geschiedenis dan dat in China, alhoewel ook hier de afgelopen jaren grote stappen in de goede richting zijn gezet. Bij de keuze van hardsteen is het daarom altijd goed om door te vragen naar de kwaliteit ervan en bewijs hiervan te vragen.

Kwaliteitscontrole van Belgisch hardtseen
Belgisch hardsteen wordt beoordeeld op kwaliteit en daarna ingedeeld in vier verschillen kwaliteitsklassen A, B, C en D (soms ook aangeduid als 1e, 2e, 3e en 4e klasse). Belgisch hardsteen dat is aangeduid als A Of 1e kwaliteit) heeft de hoogste kwaliteit en Hardsteen dat het predicaat D krijgt is van de laagste kwaliteit.

Kwaliteitscontrole van Chinees hardsteen
De kwaliteitscontrole van Chinees hardsteen heeft jarenlang achtergelopen bij het Belgische systeem. Echter in het afgelopen decennium is er in China veel werk verzet om ook hier een goede en betrouwbare kwaliteitscontrole op te zetten. En deze inspanning heeft ertoe geleid dat de betrouwbaarheid met enorme sprongen vooruit is gegaan. De leverancier van Chinees hardsteen moet weten welke kwaliteit het gesteente heeft en je hierover goed moeten kunnen informeren. Bij twijfel, altijd een bewijs laten leveren door de de leverancier en laat dit dan zwart-op-wit zetten zodat je later, bij eventuele problemen, kunt reclameren.

Conclusie: Chinees hardsteen is niet minder van kwaliteit dan Belgisch hardsteen

Samenvattend kun je stellen dat kwaliteit van Chinees hardsteen zeker niet onder hoeft te doen voor Belgisch harsteen. Wel ken de Belgische kwaliteitscontrole een langere geschiedenis. Maar ook in de kwaliteitscontrole van Chinees hardsteen is in het afgelopen decennium zeer veel vooruitgang geboekt. Zowel bij Chinees als bij Belgisch hardsteen kun je een zeer hoge als een matige kwaliteit aantreffen. Het gaat erom dat je de tijd neemt om een hardsteen vloer uit te kiezen die past bij de kwaliteit die jij nodig hebt en je hierover goed laat informeren.

Bijpassende Informatie en Aanbiedingen

- Hardsteen Soorten Overzicht >
- Natuursteen Vloer Soorten >

Verschillen Belgisch hardsteen en Chinees hardsteen blog geplaatst: 21 juli 2017

Zoekwoorden: Verschillen Belgisch Hardsteen Chinees Hardsteen Kwaliteit Voordelen Nadelen Prijs
________________________________________________________________________________________________