Wanneer is gelaagd glas noodzakelijk?
Gelaagd glas bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar bevestigd zijn door een folie tussen de twee te plaatsen. Dit maakt gelaagd glas extra veilig. Zelfs bij een harde impact, is de kans namelijk nihil dat de ruit uiteen valt. Dit maakt dat gelaagd glas vooral wordt gebruikt op plekken waar doorvallen een mogelijk risico kan betreffen. Denk bijvoorbeeld aan grote ruiten op een hoge verdieping.

Het moge duidelijk zijn dat gelaagd glas veiliger is, maar wist je ook dat dit in sommige situaties zelfs verplicht is? In dit artikel gaan we hier dieper op in en leggen we uit wanneer gelaagd glas absoluut onmisbaar is.

Gelaagd glas op de begane grond

Vooral op de begane grond is in veel woningen gelaagd glas een absolute must. Hier kan men immers aan beide kanten door een ruit vallen. Daarom kijken we voornamelijk naar ramen die tot aan de grond komen en waarbij het risico op doorvallen relatief groot is. Denk bijvoorbeeld aan de schuifpui en glazen deuren. Hier mag gelaagd glas absoluut niet ontbreken. In de meeste gevallen worden dergelijke producten tegenwoordig dan ook al standaard geleverd met gelaagd glas, omdat de veiligheid echt in geding komt als dit niet het geval is. Niet alleen omdat mensen hier anders gemakkelijk doorheen kunnen vallen, maar ook omdat de ruit dan sneller kan breken en glasscherven dan een groot risico kunnen vormen.

Wanneer gelaagd glas op een verdieping?

Op een verdieping is het onmogelijk om aan beide kanten door een ruit te vallen. Is gelaagd glas dan wel noodzakelijk? In sommige situaties absoluut wel. Hierbij denken we voornamelijk aan ruiten die tot op de grond komen. Stel je eens voor wat een gevaren het kan opleveren als je door deze ruit valt. Je valt dan toch wel een paar meter naar beneden. Als de ruit een balkon betreft, dan is het vanzelfsprekend al helemaal belangrijk om gelaagd glas te gebruiken.

Op werkplekken

Bij sommige werkomgevingen is gelaagd glas ook extra belangrijk. Zo zien we dat de eisen in de kinderdagopvang veel strenger zijn dan op andere werkplekken. Vooral op de plekken waar de kinderen aan het spelen zijn. Logisch ook. Dit zijn de ruimtes waar doorvallen potentieel een groot risico kan vormen. Bovendien kan het veel letsel veroorzaken. Zeker wanneer de kinderdagopvang ook nog eens op een hogere verdieping gelegen is en als de ruiten tot aan de grond komen.

Advies vragen

Of je nu op zoek bent naar gelaagd glas in huis of op het werk, het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele regels. Vraag daarom tijdig om advies. Dit kan bij de leverancier van de ruiten, maar het is ook goed om de officiële regels nog even na te lezen. Weet wat verplicht is en waar je rekening mee moet houden om de veiligheid op de werkvloer en thuis drastisch te verbeteren.

Bijpassende informatie en advies
- Glas en ruiten

________________________________________________________________________________________________