Zelf Houten Vloer Schuren - Advies Informatie en TipsKun je zelf je houten vloer schuren?

Alhoewel veel mensen er niet aan zullen beginnen, is het antwoord op deze vraag: ja! Als je handig bent met de schuurmachine, is het mogelijk om zelf je houten vloer te schuren en te renoveren. Als je houten vloer kale plekken en krassen begint te vertonen, wordt deze kwetsbaar voor het opnemen van vocht waardoor vlekken kunnen ontstaan en de vloer wordt aangetast. Het is dan noodzakelijk om je houten vloer een nieuwe beschermlaag te geven en deze klus begint met het schuren van je houten vloer...prijsopgave voor het schuren van een houten vloer aanvragen >

Welk gereedschap heb je nodig voor het schuren van je houten vloer?

Om deze klus goed aan te pakken heb je diverse gereedschappen nodig. Allereerst heb je een zogenaamde parketschuurmachine nodig. Deze kun je uiteraard kopen. Maar omdat je dit gereedschap niet vaak zult gebruiken, is het beter om er een te huren. Een ander stuk elektrisch gereedschap dat je gaat gebruiken is de kantschuurmachine. Vergeet niet voor deze apparaten schuurrollen of schuurpapier mee te nemen in diverse grofheden. Ook dit apparaat kun je huren als je het zelf niet hebt. Verder is het handig als je beschikt over een spijkertrekker, een verfafkrabber, een hamer en stofkapjes. Wat ook belangrijk is om spijkers van voldoende lengte te hebben die je kunt gebruiken om de planken mee vast te slaan. En om schoon te maken een aantal doekjes, afbijtmiddel en een kwast. Heb je dit allemaal bij de aan dan kun je aan de gang met je houten vloer.

Nog even een opsomming van de gereedschap voor een parketschuurklus:
- Parketschuurmachine (huren)
- Kantschuurmachine (huren)
- Schuurpapierrollen
- Spijkertrekker
- Hamer (drevel)
- Afkrabber
- Stofkapje
- Kwast
- Doekjes
- Plastic en doeken om de deuren af te schermen
- Afbijtmiddel

Zelf de houten vloer schuren in stappen

Als je het gereedschap en de benodigde materialen hebt verzameld, kun je aan de slag met het schuren van de houten vloer. Onderstaand wordt in stappen uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Stap 1. Maak je kamer leeg en hang doeken voor de deuropeningen

Natuurlijk moet je eerst de kamer waar je de vloer gaat schuren leegmaken. Verder is het zo dat het schuren van een houten vloer een klus is waarbij veel stof vrijkomt. Dus als je niet wilt dat je hele huis een stofbende wordt, is het verstandig om de deuren goed dicht te houden en hier als extra bescherming een doek of plastic voor te hangen.

Stap 2: Spijkers vervangen of dieper in het hout slaan

In de houten vloer zitten vaak losse spijkers die geen grip meer hebben in de houten vloer. Trek deze eruit met een spijkertrekker en vervang ze door spijkers die wel grip hebben. Ook zal je houten vloer misschien een aantal spijkers hebben die uitsteken en nog wel grip hebben. Deze moeten zo'n 3 millimeter de houten vloer ingeslagen worden.

Stap 3. Nu ga je de houten vloer voor de eerste keer schuren

Doe een grof schuurlint om de parketschuurmachine. Dit is de schuurbeurt waar mee je de bovenste lak- of olielaag van de houten vloer afhaalt. Je doet dit door de parketschuurmachine in een hoek van 45 graden ten opzichte van de planken te bewegen in steeds dezelfde richting. Doe bij het schuren altijd een stofkapje op! Anders adem je wel heel veel stof in.

ADVIES: Til na elke baan die je geschuurd hebt de schuurmachine op!
Aan het einde van elke schuurbaan moet je het schurende deel van de parketschuurmachine optillen. Als je dit niet doet loop je de kans dat je aan het einde van de baan te diep in de houten vloer schuur met alle consequenties van dien.

Stap 4. De tweede schuurbeurt in de lengterichting van de houten vloer

Je brengt nu het middelgrove schuurpapier aan op de parketschuurmachine en schuurt de houten vloer in de lengterichting van de planken. Ook hiervoor geldt elke keer aan het einde van de schuurbaan, het schuurvlak optillen.

Stap 5. De derde en laatste keer schuren van de houten vloer

Bij de laatste schuurbeurt gebruik je de fijnste schuurrol. Voor de rest is de aanpak dezelfde als bij de tweede keer schuren van je houten vloer.

TIP: De geschuurde houten vloer is kwetsbaar, doe daarom je schoenen uit
De geschuurde houten vloer is heel kwetsbaar. Doe daarom voordat je de laatste schuurbeurt doet je schoenen uit en werk op sokken. Eventueel kun je ook sokken of een ander bescherming om je schoenen doen.

Stap 6. Schuur de randen van de houten vloer met de kantschuurmachine

Met de parketschuurmachine kun je de kanten en hoeken van de houten vloer niet goed schuren. Daarvoor gebruik je de kantschuurmachine. En ook hiervoor geldt dat het werk in drie etappes wordt gedaan eerst met grof, dan middelgrof en tot slot fijn schuurpapier. Wees ook met de kantschuurmachine alert. Geef niet te veel druk en haal de machine aan het eind van elke baan van de houten vloer af.

Stap 6. Haal de laatste restjes lak of olie van de houten vloer

Controleer de houten vloer goed op restjes achtergebleven lak of olie. Deze moeten ook nog verwijderd worden. Hiervoor kun je het afbijtmiddel gebruiken. Breng het aan op de plek. Laat het een paar minuten inwerken en verwijder de restjes voorzichtig met een verfkrabber. Kijk uit dat je geen krassen maakt. Daarna schuur je de plek nog even op. Als het een klein plekje is kun je dit het beste met de hand doen.

Stap 7. Vloer grondig stofvrij en schoonmaken

Nadat al het schuurwerk gedaan is, moet de houten vloer goed stofvrij en schoongemaakt worden. Allereerst kun je vloer grondig stofzuigen. Doe dit uiteraard op de borstel stand en vergeet ook niet alle hoeken en kieren tussen de planken van de houten vloer mee te nemen. Daarna ga je nog een keer over de houten vloer met een licht vochtige doek of vloerwisser. Je kunt nu de afwerking van de houten vloer gaan aanbrengen.

Je kunt de houten vloer ook laten schuren

Als je niet zo handig bent, is het schuren van de houten vloer een lastige klus met risico. Als dat in jouw geval ook zo is, laat het werk dan uitvoeren door een vakkundig parketschuurbedrijf. Via onderstaande link kun je een vrijblijvende prijsopgave aanvragen die je inzicht geeft in wat het in jouw geval gaat kosten.

Vrijblijvende prijsopgave voor houten vloer schuren aanvragen
Aanhef: * m / v
Uw Voorletter(s):   
Uw Achternaam: *
Straat: *
Huisnummer: * Toevoeging:
Postcode: *
Plaats: *
Telefoon:    
Telefoon Overdag:    
E-mail: *
Afmetingen vloer en aantal ruimtes:
Omschrijving en soort houten vloer:
Vragen en opmerkingen:
* = verplicht veld


Gerelateerde Informatie:
> Houten Vloer Schoonmaken - Advies en Tips
> Offerte voor Houten Vloer Schuren Aanvragen
> Parketrenovatie

Zoekwoorden: Zelf Houten Vloer Schuren | Advies | Gereedschap | Informatie | Stappenplan | Tips
________________________________________________________________________________________________