Vloerbedekking Uitzoeken - Advies en Tips

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je een nieuwe vloer of vloerbedekking moet gaan uitzoeken. Je gaat verhuizen en in het nieuwe huis is alleen nog maar een kale bouwvloer. Je bent je huidige vloer zo zat, dat het tijd is voor een nieuwe vloerbedekking. Of je huidige vloer is er zo beroerd aan toe dat opknappen zinloos is en je een nieuwe vloer of vloerbedekking uit moet kiezen. Ook als je besluit vloerverwarming aan te schaffen, moet er iets met je vloer (namelijk verwijderen, zodat de vloerverwarming kan worden aangebracht). Dat uitzoeken van een nieuwe vloer of vloerbedekking is nog niet eenvoudig, want er is veel te koop, van houten vloeren tot tapijt en elk type vloer heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Om je wat houvast te bieden in de te maken keuzes, heeft de redactie wat informatie verzameld over de diverse soorten vloeren en vloerbedekking, inclusief tips en advies.

Waar moet je op letten als je een vloer of vloerbedekking uitzoekt?

Als je een vloer of vloerbedekking gaat uitzoeken, zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Heb je kinderen of huisdieren, spelen andere factoren een rol dan wanneer dat niet het geval is. Denk aan of een vloer gemakkelijk is schoon te maken en of de vloer gevoelig is voor krassen, of juist niet. Om je houvast te geven waar je op kunt letten als je een vloer of vloer bedekking gaat uitkiezen, heeft de redactie een aantal veel voorkomende zaken op een rij gezet die van belang zijn.

Bepaal hoeveel geld je aan de vloerbedekking wilt uitgeven?

Voor je ook maar vloeren gaat bekijken, is het verstandig om eerst je budget vast te stellen, zodat je weet hoeveel geld je vloer of vloerbedekking mag gaan kosten. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar als je eenmaal in de woonwinkel bent, kan het zien van een fantastische vloer je toch verleiden om meer uit te geven dan je hebt. Als je van tevoren bepaald hebt hoeveel geld je wilt uit geven, kun je vloeren en vloerbedekkingen die boven je budget liggen, wat makkelijker links laten liggen. Het spreekt voor zich dat niet alle vloersoorten even duur zijn.

  uitgebreide informatie

Vloerbedekking onderhoud schoonmaak en reiningen

Vloeren en vloerbedekkingen zijn er in talloze soorten en maten. Ook wat betreft het onderhoud en schoonmaken verschillen de diverse soorten vloeren en vloerbedekking. Het is handig om hier op voorhand over na te denken. Wil je per se een vloer die onderhoudsarm is? Dan vallen sommige materialen af. Maakt het je niet zoveel uit, en is het vooral belangrijk dat je de vloer mooi vindt? Gaat uiterlijk voor gemak? Dan hoef je minder te kijken naar hoe je de vloer of vloerbedekking kunt reinigen en maakt het ook niet echt uit hoe en hoe vaak je de vloer moet onderhouden.

Hoe kun je de oppervlakte van de vloerbedekking opmeten?

Voor je een vloer of vloerbedekking gaat aanschaffen, is het verstandig om een inschatting te maken van het oppervlak waar de nieuwe vloer op moet komen. In eerste instantie is een inschatting voldoende, ga je echt over tot de aanschaf, is het slim om de m2’s exact te berekenen en rekening te houden met zogenaamd zaagverlies of het verlies van zachte vloerbedekking.

  uitgebreide informatie

Welke vloerbedekking is geschikt voor huisdieren en kinderen?

Als je kinderen of huisdieren hebt, kan het zinvol zijn om voor je over gaat tot het kopen van vloer of vloerbedekking, hier over na te denken. Immers, kinderen en huisdieren kunnen je vloer wat sneller bevuilen. Ook zijn zachtere houten vloeren gevoeliger voor butsen door bijvoorbeeld honden- en kattennagels of kinderspeelgoed waar wat ruw mee wordt om gegaan. Omgekeerd wil je misschien juist een extra zachte, warme vloerbedekking kiezen, zodat kinderen en huisdieren een fijne plek hebben om op de grond te liggen en te spelen.

Hoe bepaal je de stijl en kleur van je vloer of vloerbedekking?

Een vloer of vloerbedekking is erg bepalend voor de sfeer en stijl van de ruimte. Natuurlijk is je eigen smaak heel erg belangrijk en bepalend als je een vloer of vloerbedekking gaat uitzoeken. Maar het is ook handig om je bewust te zijn van het effect van de kleur en lichtinval in je kamer. Donkere en lichte kleuren hebben een effect op het gevoel van ruimte in de kamer. Wat lijkt optisch groter en wat lijkt juist optisch kleiner...

Welke vloerbedekking gaat goed samen met vloerverwarming?

Als je van plan bent om een nieuwe vloer te kopen, is het verstandig om op voorhand na te denken over wel of geen vloerverwarming. Twee belangrijke redenen om over vloerverwarming na te denken als je een nieuwe vloer wilt laten leggen. Bij een koele vloer (bijvoorbeeld natuursteen) zorgt vloerverwarming voor een aangenamere temperatuur. Een ander belangrijk punt is dat je vloerverwarming altijd moet aanbrengen voordat je de vloer legt en niet elke soort vloerbedekking gaat goed samen met vloerverwarming...

Wat is de levensduur van de vloer of vloerbedekking?

Hoe lang een vloer of vloerbedekking mee gaat, hangt natuurlijk sterk af van het materiaal dat is gebruikt. Daarnaast is de wijze waarop je er mee om gaat en hoe je het onderhoudt, ook van belang.

Hoe zit het met het geluid en de geluidsoverlast bij vloerbedekking?

De meeste mensen wonen in de buurt van andere mensen, onze buren. In een rijtjeshuis of twee onder een kap woning heb je alleen maar buren naast je. Woon je in een flat of appartement, dan kunt je omgeven worden door buren. Heb je te maken met buren, dan is het extra belangrijk om rekening te houden met geluid en geluidsoverlast. In een huurwoning moet de vloerbedekking soms aan bepaalde eisen ten aan zien van het weren van geluid voldoen die in het huurcontract of de voorwaarden zijn opgenomen...

Vloerbedekking leggen. Waar moet je allemaal aan denken?

Als je een beetje handig bent, kun je vloerbedekking zelf leggen. Is dit niet het geval dan is het beter om een gespecialiseerde vloerenlegger in te huren. In beide gevallen zijn er wel zaken waar je rekening meer moet houden.

Waar moet je aan denken als je vloerbedekking zelf legt?

Als je een beetje handig bent, kun je vloerbedekking zelf leggen. Het is wel zo dat de ene vloer veel gemakkelijk zelf gelegd kan worden. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die een laminaatvloer kan leggen. Of je kunt het zelf. Tapijt lukt meestal ook nog wel. Maar als het gaat om parket, een houten vloer of natuursteen dan wordt het leggen van de vloer toch een lastiger klus...

Waar moet je aan denken als je een vloer laat leggen?

Zie je het toch niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je het beste een offerte op vragen van een aantal vloerenbedrijven. Zo kun je ook prijzen vergelijken. Let er bij de offertes goed op, of de werkzaamheden duidelijk gespecificeerd zijn en wees kritisch bij meerwerk...

TIP: Plannen om te verhuizen? Kies voor een verhuisbare vloer!
Mocht je van plan zijn om na een paar jaar weer te gaan verhuizen, is het slim om na te denken over de verhuisbaarheid van de vloer. Sommige vloeren kun je namelijk als ze eenmaal gelegd zijn, niet meer mee verhuizen. Voorbeelden hiervan zijn een gietvloer, natursteen of linoleum. Beter verhuisbaar zijn clicklaminaat, marmoleum en niet gelijmd tapijt.