Ondervloer Uitzoeken - Advies Informatie en Tips

Als er een nieuwe vloer of vloerbedekking gelegd gaat worden, is de ondervloer van groot belang. Zeker bij de wat dunnere vloeren, of harde vloeren, zoals laminaat of parket. Ook als je in een flat of een appartement woont, zijn er vaak eisen waaraan je moet voldoen. Je ondervloer moet namelijk voldoende geluid dempen, zodat de onderburen geen last hebben van bijvoorbeeld tikkende hakken op houten vloeren, parket of laminaat.

Hoe kies je de juiste ondervloer uit die bij jouw vloer en woonsituatie past?

Het kiezen van een goede ondervloer, verdient dus wel wat aandacht. Maar waar moet je op letten als je een ondervloer uitzoekt en waar moet een correcte ondervloer aan voldoen? Er zijn verschillende ondervloeren voor de topvloeren. En het maakt uit op welke ondergrond je ondervloer komt te liggen. Er komt dus nogal wat bij kijken als je een ondervloer gaat kopen. De redactie heeft tips, adviezen en informatie verzameld om je hier verder bij op weg te helpen, zodat je mooie, nieuwe vloer nog mooier ligt en zo lang mogelijk mee gaat, dankzij een kwalitatief goede ondervloer! Uiteraard is het altijd verstandig om ook een specialist te raadplegen als je een ondervloer gaat uitzoeken, omdat het best complexe materie is!

Wat zijn de voordelen als je passende ondervloer hebt uitgezocht?

Omdat je eigenlijk niets van de ondervloer ziet, kan het lastig zijn om de voordelen van een goede ondervloer te bedenken. Maar die voordelen zijn er wel degelijk! Te weten:

De vloer gaat langer mee

Je vloer en vloerbedekking gaan langer mee een goede ondervloer omdat de slijtage ervan minder is.

Een goede ondervloer kan een isolerende werking hebben

Er zijn diverse ondervloeren die isolerend werken. Warmte blijft dus beter hangen en je hebt minder warmteverlies door de vloer. Hierdoor gaan je stookkosten omlaag. Let op als je vloerverwarming hebt, dan heb je een speciale ondervloer nodig!

De buren zijn blij met een geluidswerende ondervloer

Kies je voor een geluidswerende ondervloer, wat zeker in een appartement aan te bevelen is, maak je de buren blij. Je vermindert de kans op geluidsoverlast aanzienlijk met een ondervloer die een geluidswerend effect heeft. Hiervan kunnen zowel de onderburen als jijzelf blij worden.

Een goed verende ondervloer vangt klappen op

De goed verende ondervloer vangt klappen op. Hierdoor voelt de vloer prettiger als je erover loopt en beschadigt hij minder snel. Dat is vooral te merken vooral bij harde vloerbedekking, zoals hout, parket en laminaat. Maar ook bij vinyl, linoleum en marmoleum kan dit effect als prettig worden ervaren.

Minder last van oneffenheden in de ondergrond

Met een ondervloer worden kleine oneffenheden in de ondergrond als het ware weggepoetst. De ondervloer biedt dan een vlakke ondergrond voor de uiteindelijke vloerbedekking die hierdoor mooi vlak en strak gelegd kan worden.

Een ondervloer kan een vochtwerend effect hebben

Als je last hebt van optrekkend vocht door de vloer kan een goede ondervloer uitkomst bieden. Sommige ondervloeren kunnen namelijk een bijdrage leveren aan voorkomen het optrekkend via de vloer, bijvoorbeeld een dampwerende folie.

Waar moet je aan denken bij het uitzoeken van een ondervloer?

Er zijn flink wat zaken waarmee je rekening moet houden als je een ondervloer gaat uitkiezen. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten die je mee kunt nemen in de keuze van de juiste ondervloer in jouw situatie.

Wat is de ondergrond waar de ondervloer op komt te liggen?

Een heel belangrijk punt als je een goede ondervloer gaat uitkiezen, is de ondergrond waar hij op komt! Dus, niet alleen de uiteindelijk vloer of vloerbedekking die er op komt is van belang, de ondergrond is eveneens heel bepalend. Ligt er namelijk een betonnen ondergrond, dan is het belangrijk dat je zorgt voor een ondervloer die voorkomt dat vocht kan optrekken. Je hebt dus een dampwerende ondervloer nodig. Bij een houten ondergrond is dit minder van belang.

Wat is de staat van de ondergrond waar de ondervloer op komt te liggen?

Naast het soort ondergrond, is de staat van deze ondergrond ontzettend belangrijk als je een ondervloer gaat kopen. De vloer moet namelijk egaal zijn. Dit check je met een lange, rechte lat of een lange waterpas. Bij oneffenheden tot 3mm kun je nog kiezen voor een ondervloer gemaakt van sterk egaliserend materiaal. Bij oneffenheden erger dan 3mm zul je moeten afslijpen of plamuren om de ondergrond egaal te krijgen. Verder dient de ondergrond ook droog te zijn. Zo niet, zul je maatregelen moeten treffen om de ondergrond te drogen.

Biedt de ondervloer voldoende geluidsisolatie?

In sommige gevallen is de geluidsisolatie ook cruciaal, namelijk als je in een appartement of flat woont. Dan ben je verplicht je aan vastgestelde geluidsnormen te houden. In vrijwel alle huurcontracten en VvE reglementen wordt de eis van 10dB geluidsreductie gehanteerd. De ondervloer moet dan dus geluid reduceren tot minimaal 10 decibel. Het gaat hierbij om contactgeluid naar de benedenburen. Let op: het gaat er om dat de combinatie van de ondervloer en de topvloer op de ondergrond die er ligt, 10 dB geluid reduceert! Een ondervloer met een andere topvloer, kan weer een heel ander effect hebben. Wil je zeker weten dat een ondervloer voldoet aan bepaalde eisen, kun je het beste kiezen voor een ondervloer die gecertificeerd is met betrekking tot geluidsreductie. Je kunt als je in een appartement of flat woont, bijvoorbeeld kiezen voor een ondervloer die door de TÜV Rheinland getest is. TÜV Rheinland is een onafhankelijke organisatie die dit soort producten test volgens een vaste procedure, en deze testen ook jaarlijks herhaalt. Voldoet een product aan de gestelde eisen, dan verstrekt TÜV Rheinland een certificaat. Zo weet je zeker dat je product aan de gestelde normen voldoet. Zo niet, wordt er geen certificaat verstrekt. En blijkt bij de herhaaltest dat een product niet meer aan de gestelde eisen voldoet, trekt de TÜV het certificaat in. Een ander instituut dat zulke labels uitgeeft, is TNO. Er zijn ook wel ondervloeren die aan de eis van 10dB geluidsreductie voldoen, zonder certificaat. Maar met een certificaat in hand, kun je makkelijker aantonen dat je ondervloer aan de normen voldoet die de verhuurder of VvE heeft gesteld.

De keuze van de juiste ondervloer samengevat

Samenvattend wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste ondervloer:
- Van welk materiaal is de ondergrond (hout of beton)
- Is de ondergrond egaal of vertoont hij oneffenheden?
- Bij een woning in een appartement of flat: voldoet je ondervloer aan de geluidseisen die worden gesteld door de verhuurder of VvE?
- Is de ondergrond droog?

Er komt dus behoorlijk wat bij kijken. En de combinaties van ondergrond, ondervloer en topvloer kunnen in verschillende samenstellingen weer verschillende resultaten opleveren. Dus waar de ene ondervloer uitstekend werkt voor een topvloer, kan dezelfde ondervloer met een andere topvloer een ander effect geven. Het is daarom altijd raadzaam om ook een specialist te raadplegen als je een nieuwe vloer gaat leggen en daar een goede ondervloer bij zoekt.