Hypotheken

Wat hebben de BKR en uw hypotheek met elkaar te maken?


Hypotheekverstrekkers en achterstandsnotering

In mensen die een hypotheek zoeken en een BKR-notering hebben zijn de meeste geldverstrekkers en banken niet geïnteresseerd. U wordt dan gezien als iemand met een verhoogd risico. Voor de reden van de BKR notering is meestal geen belangstelling. Al hoeft deze lang niet altijd te zijn voortgekomen uit nalatigheid of overmatige uitgaven. Gelukkig komen er langzaamaan meer en meer partijen die hypotheken willen verstrekken aan mensen met een BKR-notering (of andere moeilijke financiële situaties). In de regel is het dan wel zo dat, omdat er sprake is van een groter risico, er vaak, al dan niet tijdelijk, een hogere rente zal moeten worden betaald en/of dat de keuzemogelijkheden qua hypotheekvorm wat beperkter zijn. Het kan zijn dat uw BKR-codering weinig inhoudt waardoor de voorwaarden toch mee kunnen vallen.



BKR, kredieten en achterstanden

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is er om kredietverstrekkers in Nederland te informeren over het hoe(veel) consumenten lenen en hoe zij aan hun aflossingsverplichtingen voldoen. Dit bureau is het enige in Nederland dat dit registreert. In een centraal krediet informatiesysteem (CKI) worden de betalingsverplichtingen vastgelegd. Dit kan betrekking hebben op een krediet, lening, abonnement mobiele telefoon, etc. Men registreert dus niet alleen maar betalingsachterstanden. In principe wordt een hypothecaire lening niet aangemeld bij BKR, al vindt er wel vooraf een toetsing plaats. Pas als men met meer dan 120 dagen een betalingstermijn heeft overschreden zal dit worden aangemeld en geregistreerd worden. Registratie heeft enerzijds als doelstelling dat men niet meer betalingsverplichtingen aangaat dan verantwoord is en anderzijds om het risico voor aangesloten geldverstrekkers te beperken.

Achterstandsmelding- en notering

Deelnemende geldverstrekkers zijn verplicht om betalingsachterstanden te melden aan het BKR. Mocht dit gebeuren dan blijft een dergelijke notering staan tot 5 jaar na het voldaan van de laatste termijn van een lening. Wanneer er een achterstandsmelding wordt gedaan hangt af van het soort lening. Tussen het ontstaan van de achterstand en het moment van aanmelding kan een periode van twee tot vier maanden zitten.



Woonwebsite Disclaimer