Alles wat je moet weten over groene daken met zonnepanelen
Ben je van plan om je woning in de toekomst te verduurzamen? Dan kun je natuurlijk veel maatregelen nemen die effectief zijn. Als je een ruim budget hebt en het groots wilt aanpakken, dan is het verstandig om te investeren in een groen dak met zonnepanelen.

Je weet ongetwijfeld dat zonnepanelen tegenwoordig populair zijn in combinatie met groene daken. Maar wat moet je daar allemaal over weten? In dit artikel vertellen we je daar alles over wat relevant is.

De verschillende voordelen

Een sedumdak met zonnepanelen brengt allereerst vele voordelen met zich mee. In de eerste plaats zijn er multifunctionele voordelen. Dankzij een sedumdak van Solarsedumwordt de duurzaamheid van je zonnepanelen namelijk verlengd en je kunt er dus langer van genieten. Een groen dak wordt ook kouder dan een ander dak en daardoor werken je zonnepanelen beter.

Een groen dak met zonnepanelen werkt dus goed en daarnaast hebben ze allebei ook unieke voordelen. Met een groen dak draag je bij aan een beter milieu en een schonere lucht. Je verhoogt er ook de biodiversiteit mee en met een groen dak creëer je ook een brandwerende laag.

Ook zonnepanelen brengen verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats krijg je met zonnepanelen een hoger energielabel en je energierekening wordt aanzienlijk verlaagd. Tegenwoordig is de kwaliteit van zonnepanelen ook zeer hoog, dus waarschijnlijk ga je de investering snel terugverdienen.

Kosten en het rendement

Veel mensen vragen zich terecht af wat de kosten van zonnepanelen in combinatie met een groen dak zijn. Helaas valt daar niet veel zinnigs over te zeggen, want dit is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst heeft de omvang van het daknatuurlijk een grote invloed. Daarnaast zijn er ook verschillende type groene daken en de arbeidskosten kunnen ook verschillen.

Maar het is überhaupt niet belangrijk om je op de kosten te focussen, want uiteindelijk gaat het om het rendement wat je kunt behalen. Investeren in groene daken met zonnepanelen is eigenlijk nooit een slecht idee. In de eerste plaats stijgt je woning in waarde en op de lange termijn verdient de investering zich dubbel en dwars terug.

Kun je subsidie aanvragen?

Veel mensen vragen zich ook terecht af of ze subsidie kunnen krijgen voor groene daken met zonnepanelen. Dit is meestal het geval, want de meeste gemeenten hebben daar een speciale subsidiepot voor. Daarnaast kun je momenteel ook nog profiteren van belastingvoordelen. Je hoeft op dit moment bijvoorbeeld geen btw over de zonnepanelen te betalen en dat is natuurlijk zeer gunstig.

Het is echter wel verstandig om zo snel mogelijk te investeren, want de subsidiepot raakt natuurlijk een keer leeg. Op dit moment stimuleert de overheid de burger om duurzaamheidsmaatregelen te nemen, dus nu kun je er nog van profiteren.

________________________________________________________________________________________________