Hoe werkt energie opwekken met zonnepanelen?



Zonnepanelen: iedereen kent ze wel. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, zonlicht omzetten in elektriciteit?

De onderdelen van een zonnestroomsysteem

Een zonnestroomsysteem bestaat uit de volgende onderdelen:
Zonnepanelen
• De omvormer
• Het montagesysteem
• De bekabeling

Zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit losse zonnecellen die op een achtergrond zijn geplakt. De meest bekende variant zijn de blauwe zonnecellen met een witte achtergrond en aluminium omlijsting. Volledig zwarte zonnepanelen, die bestaan uit zwarte zonnecellen op een zwarte achtergrond met een zwarte omlijsting, winnen echter aan populariteit.

Omvormer
De omvormer zet de energie die met behulp van de zonnepanelen wordt opgewekt om van gelijkspanning naar wisselspanning. Dan is de stroom geschikt voor huishoudelijke apparaten. De omvormer is afgestemd op het aantal en type zonnepanelen, zodat er bij het omzetten van gelijkspanning naar wisselspanning zo min mogelijk energie verloren gaat.

Montagesysteem
De zonnepanelen moeten op de één of andere manier bevestigd worden aan het dak. Dit gebeurt met het montagesysteem. Er wordt onderscheid gemaakt tussen montagesystemen voor schuine daken en montagesystemen voor platte daken.

Bekabeling
De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt wordt via kabels getransporteerd naar de omvormer, vanaf waar het via andere kabels weer naar de meterkast wordt verplaatst. Er is in de meeste gevallen wel een extra groep in de meterkast vereist.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit afzonderlijke zonnecellen, die gemaakt zijn van twee lagen silicium. Onder invloed van zonlicht ontstaat er tussen deze twee lagen silicium een elektrische spanning. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, waarvan monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen het meest voorkomen. De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal, terwijl polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere grove kristallen. De monokristallijne variant is egaal zwart, terwijl de polykristallijne variant herkenbaar is aan de blauwere kleur en het gebroken schermpatroon. Historisch gezien hebben monokristallijne zonnepanelen een iets hogere opbrengst, maar het rendement van polykristallijne zonnepanelen komt daar tegenwoordig steeds dichterbij in de buurt.

De elektrische spanning in het zonnepanelen wordt via kabels getransporteerd naar de omvormer. De zonnecellen worden in serie geschakeld en de zonnepanelen op hun beurt ook, waardoor er spanningen in de orde van 600 volt worden bereikt. De meeste omvormers kunnen worden belast tot 1000 volt.

Voordelen van zonnepanelen

Ga je zonnepanelen kopen, dan zal dit je veel voordeel opleveren. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je hoeft immers veel minder stroom af te nemen van je energieleverancier, waardoor je energierekening een stuk lager zal worden. Daarnaast profiteer je van btw-voordeel op de aanschaf en installatie. Ook werken zonnepanelen waardeverhogend voor je woning en zorgen ze voor een beter energielabel.

Redactionele verantwoording: Deze Blog is geschreven door Zelfstroom.nl

________________________________________________________________________________________________