Hoeveel kan ik lenen voor het kopen van een woning? Advies Tips Informatie
Als je een (nieuwe) woning wilt kopen is de eerste vraag die je jezelf stelt waarschijnlijk: ‘Hoeveel kan ik lenen voor het kopen van een woning? Hoeveel geld je kunt lenen voor de aankoop van een woning, is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel leggen we je uit waar de maximale hypotheek die je kunt krijgen op gebaseerd is, en hoe je deze kunt berekenen.

Invloed van inkomen

Het inkomen is van groot belang bij het bepalen van de maximale hypotheek. Logisch ook, want de hypotheekverstrekker wil er zeker van zijn dat jij de hypotheek kunt afbetalen. De hoogte van het inkomen is natuurlijk van invloed: hoe meer je verdient, hoe hoger de hypotheek is die je kunt krijgen. Maar ook de inkomensbron is van belang. Ben je in loondienst, dan is het belangrijk dat je een vast contract of een intentieverklaring van je werkgever hebt. Ben je zelfstandig ondernemer, dan wordt gekeken naar de bestendigheid en toekomstige verwachtingen van het inkomen.

Betalingsverplichtingen

Als je betalingsverplichtingen hebt, kun je minder aan hypotheek krijgen. Denk bij deze verplichtingen aan alimentatie, erfpacht en schulden. Ook schulden die al afgelost zijn kunnen van invloed zijn op de hypotheek. De hypotheekverstrekker kijkt namelijk altijd of jij een registratie hebt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarbij kijkt de hypotheekverstrekker naar de eventuele schulden die je nog moet afbetalen, maar ook naar je terugbetalingsgedrag.

Hypotheekrente

De hypotheekrente is een belangrijke factor bij het bepalen van de maximale hypotheek. Hoe hoger de rente is, hoe meer je moet terugbetalen. Daarom kun je bij hogere hypotheekrente vaak een lagere hypotheek krijgen. Kies je voor een rentevaste periode van minder dan tien jaar en is de hypotheekrente lager dan de toetsrente? Dan berekenen hypotheekverstrekkers de maximale hypotheek op basis van de toetsrente. Dit omdat er een risico bestaat dat je je hypotheek niet meer kunt betalen als de rente stijgt na de rentevaste periode.

Marktwaarde woning

Bij het bepalen van de maximale hypotheek wordt ook gekeken naar de marktwaarde van de woning, de verhouding tussen de marktwaarde van je woning en de maximale hypotheek die je kunt krijgen wordt loan-to-value genoemd. In 2017 is de Loan-to-Value 101 procent, dit betekent dat je 101 procent van de marktwaarde van de woning kunt lenen. Je kunt dus een hogere hypotheek krijgen dan de waarde van de woning. Vanaf 2018 is de Loan-to-Value 100%, het is dan dus niet meer mogelijk om meer dan de marktwaarde lenen.

Onderhoudsstaat woning

Als je je woning gaat verbouwen, wordt de woning meer waard. In dat geval kun je dus vaak een hogere hypotheek krijgen. Om te maximale hypotheek te berekenen wordt dan namelijk gekeken naar de waarde van de woning na de verbouwing. Je kunt deze toekomstige woningwaarde laten vaststellen door een taxateur. Houd er wel rekening mee dat de taxateur ook geld kost. Dit is dus alleen voordelig bij grote verbouwingen.

Maximale hypotheek berekenen

Veel hypotheekverstrekkers hebben een tool waarmee je online je maximale hypotheek kunt berekenen. Het renteverschil tussen hypotheekverstrekkers kan erg groot zijn. Om de hypotheek te vinden die voor jou het voordeligst is, is het aan te raden om je goed te verdiepen en verschillende hypotheken met elkaar te vergelijken. Je kunt ook een hypotheekadviseur inschakelen voor persoonlijk advies en bemiddeling bij het afsluiten van de hypotheek.

Zoekwoorden: Kopen Woning Maximaal Leenbedrag Maximale Hypotheek Berekenen Advies Informatie Tips
________________________________________________________________________________________________