Zelf Gootsteen Ontstoppen - Advies en Tips

Door de gootsteen van de keuken wordt heel wat afvalwater gespoeld. Vaak trouwens niet alleen water maar ook etensresten, vet, olie en zeep. Ook is de vaatwasser vaak aangesloten op de afvoer van de gootsteen. Het is dus niet vreemd dat de kans dat de gootsteen verstopt raakt vrij groot is. Gelukkig kun je de gootsteen in veel gevallen zelf ontstoppen. Hoe je dit kunt doen wordt uitgelegd op deze pagina.

Controleer eerst of de vertopping in de afvoer van de gootsteen zit!

Als het water in de gootsteen niet of slecht wegloopt, is het goed om eerst te controleren of het bijvoorbeeld in een wastafel op dezelfde verdieping wel goed wegloopt. Hoor je de afvoer borrelen en rommelen op andere plaatsen dan bij de gootsteen, of loopt het water ook op andere plaatsen niet goed weg, dan zit de verstopping niet in de afvoer van de gootsteen maar dieper in de afvoer of riolering. Het is dan het beste om er een loodgieter of een professioneel rioolontstoppingsbedrijf bij te roepen.

TIP: Aanbieding Afvoerontstopper Rothenberger Prijs € 15 - € 20

De afvoertonstopper Rothenberger is een zogenaamde zuig-drukreiniger en werkt volgens het luchtpompprincipe met waterdruk. Met de afvoerontstopper Rothenberger kun je op een milieuvriendelijke manier de verstopte afvoer of het toilet weer ontstoppen...

  lees verder

TIP: Huur een professionele ontstoppingsveer

Om het ontstoppen van de toilet beter en sneller voor elkaar te krijgen, kun je een professionele ontstoppingsveer huren. Via onderstaande link kun informatie vinden en de prijzen van het huren van een ontstoppingsveer vergelijken...

  lees verder

Hoe kun je de gootsteen zelf ontstoppen

Heb je geconstateerd dat de verstopping echt in de gootsteen of de direct afvoer van de gootsteen zit, dan er zijn verschillende manieren om te proberen de verstopping weg te krijgen.

Het is handig als je een aantal zaken bij de hand hebt voor je met de klus begint:
1. Een ontstopper.
2. Een doekje om de overloop mee af te sluiten.
3.1. Oude kranten en/of een aantal oude handdoeken of dweilen om vocht op te vangen als de boel toch overloopt.

De gootsteen ontstoppen met een ontstopper

De meest eenvoudige en schone manier de gootsteen te ontstoppen, is met de ontstopper, ook wel plopper genoemd. Belangrijk is wel dat het rubberen gedeelte de afvoer helemaal moet kunnen afsluiten. Als deze niet groot genoeg is gaat het niet werken.
1. Dek met een natte doek de overloop of tweede afvoer van de gootsteen af of plak deze af met watervast tape.
2. Plaats de ontstopper over de afvoer in de gootsteen.
3. Het rubberen gedeelte van de ontstopper moet onder water staan. Is dit niet het geval, voeg dan wat water toe.
4. Duw op de ontstopper en trek er hierna aan. Doe dit met beleid. En vooral niet te hard duwen. Je wil namelijk niet dat de verstopping nog dieper in de afvoer komt te zitten. Je moet nu een soort van zuigend effect voelen.
5. Herhaal dit een aantal keren en haal de plopper weg om te zien of het water wegloopt.
6. Loopt de gootsteen normaal leeg, dan is de verstopping weg. Loopt het water langzaam of niet weg, herhaal de stappen dan nog een keer.
7. Gebeurt er helemaal niets en is de verstopping er nog steeds. Dan is het tijd voor een volgende methode.

Sifon of zwanenhals onder de gootsteen losmaken en controleren

Onder de gootsteen, in het gootsteenkastje, loop de afvoer die meestal begint met een sifon of een zwanenhals. Dit is een bocht op een soort van opvangbak in de afvoer die bedoeld is om de rioollucht tegen te gaan. Soms kan deze verstopt raken door vet, etens/ en zeepresten en kan het nodig zijn om deze schoon te maken om zo de gootsteen te ontstoppen. Dat kun je doen door de volgende stappen te zetten.
1. Plaats onder de sifon/ zwanenhals van de wastafel een emmer om water op te vangen.
2. Draai met de hand of de waterpomptang voorzichtig de sifon/zwanenhals los. Als je een tang gebruikt doe dit dan met beleid zodat je de sifon niet beschadigd.
3. Een sifon draai je aan een kant los en een zwanenhals moet je aan twee kant losdraaien.
4. Controleer of hierin een verstopping zit en maak de sifon of zwanenhals goed schoon.
5. Plaats de sifon/zwanenhals terug en draai weer goed vast. Als je een tang gebruikt, doe dit met beleid om de boel niet kapot te draaien of te beschadigen.

Als de gootsteen hiermee nog niet ontstopt is, probeer dan de volgende stap.

De gootsteen ontstoppen met baksoda )zuiveringszout' en azijn

Dit is een goede methode om de gootsteen te ontstoppen. Zij het dat je hier wel geduld mee moet hebben. Je kunt het gootsteen namelijk een aantal uren niet gebruiken. Je hebt hiervoor baksoda/zuiveringszout (Natriumbicarbonaat) nodig. Dit is geen gewone soda. Het is in de meeste natuurvoedingswinkels te koop en in sommige supermarkten. Azijn in combinatie met baksoda zorgt voor een chemisch proces dat en verstopping in de afvoer van de gootsteen kan oplossen.
1. Schep zoveel mogelijk water uit de gootsteen (de afvoer mag gevuld blijven)
2. Plak de overloop of de extra gootsteen af met tape.
2. Strooi een pak baksoda/zuiveringszout in de afvoer
3. Schenk met beleid een fles azijn leeg. Het gaat nu bruisen in de afvoer van de gootsteen. Als het gaat schuimen even wachten met verder schenken. Neem hiervoor echt een paar minuten de tijd.
4. Schenk hierna een emmer met zo'n een tot drie liter heet water leeg in de gootsteen. Maar kijk uit dat de boel niet overloopt.
5. Laat dit ten minste zes uur staan. Nog beter is dit een nachtje laten staan.
6. Als het goed is, is de verstopping na zes tot acht uur opgelost en kan de gootsteen weer gebruikt worden.

De gootsteen ontstoppen met chemische keukenontstopper

Dit is een methode om de gootsteen te ontstoppen die een resultaat kan opleveren. Een nadeel is echter dat deze manier van ontstoppen wel meer belastend voor het milieu dan de oplossingen die eerder zijn vermeld. De manier waarop je chemische middelen moet gebruiken, kun je lezen op de gebruiksaanwijzing van het gekozen middel om mee te ontstoppen. Er zijn chemische middelen verkrijgbaar die speciaal bedoeld zijn om de gootsteen te ontstoppen. Meestal worden deze middelen aangeduid als keukenontstopper.

Gootsteen ontstoppen met een ontsoppingveer

Als alle eerder genoemde manieren om de wastafel te ontstoppen niet helpen, dan kun je nog een poging wagen met een ontstoppingsveer. Bij de bouwmarkt kun je een ontstoppingsveer, ook wel trekveer genaamd, kopen en soms huren. Dit is gereedschap dat speciaal bedoeld is om verstoppingen dieper in de afvoer of het riool te verhelpen. Een ontstoppingsveer is prima om een verstopping van de afvoer van de gootsteen mee verholpen te krijgen.
1. Maak het sifon of de zwanenhals los zodat je goed met de trekveer in de afvoer kunt komen.
2. Brengt het uiteinde van de trekveer met beleid in de afvoer en duw deze voorzichtig door.
3. Voel je weerstand, dan heb je de verstopping bereikt
4. Draai de veer en duw voorzichtig tot de verstopping verholpen is.
5. Sluit sifon of zwanenhals weer aan de afvoer aan en controleer of en het water wegloopt.
5. Loopt het niet weg, dan kun je eventueel dezelfde procedure nog een keer herhalen.

TIP: Huur een elektriach aangedreven ontstoppingsveer

Je kunt er ook voor kiezen een ontstoppingsveer te gebruiken die elektrisch wordt aangedreven. Deze werkt nog beter. Bij de bouwmarkt, verhuurbedrijven van machines en de bouwmaterialenhandel kun je vaak een elektrische ontstoppingsveer huren. Het gebruik van een elektrische ontstoppingsveer vergt wel enige handigheid. Als er niet over beschikt, dan kun je het beter niet zelf doen. Je loopt anders het risico schade te maken aan je afvoer.

Wanneer een rioolontstoppingsbedrijf of loodgieter inhuren?

Als je zeker weet dat de verstopping diep in de afvoer of in het riool zit, dan kun je het beste een professioneel rioolontstoppingsbedrijf of een loodgieter inhuren. Zij beschikken over nog meer apparatuur waarmee de afvoer en het riool ontstopt kan worden. Bijvoorbeeld een waterzuiger die de afvoer, incluief de troep leegzuigt. Een elektrische ontstoppingsveer. En als niet lukt kunnen ze ook proberen met hoge druk de afvoer van de gootsteen ontstopt te krijgen.
__________________________________________________________________

Trefwoorden: Zelf Gootsteen Ontstoppen | Aanpak | Advies | Informatie | Tips
__________________________________________________________________

Hoe voorkom je vertopping van de gootsteen
Er is een aantal zaken die je kunt doen om verstopping van de gootsteen te voorkomen.
- Vang etenstesten zoveel mogelijk op.
- Spoel olie en vetten door de gootsteen.
- Spoel zaden, granen en andere zaken door de gootsteen. Deze kunnen uitzetten
- Plaats een gootsteenzeefje boven de afvoer van de gootsteen
- Maak een keer per half jaar de sifon of zwanenhals schoon.
Rioolontstoppingsveer Skandia Kopen Prijs: € 15 - € 20
De rioolreinigsveer van Skandia is geschikt voor het verhelpen de meest voorkomende verstoppingen in huis. Heb je een verstopping ergens in de afvoer dan is deze meestal wel te verhelpen met deze oprolbare verzinkte veer. Nadat je hem hebt gebruik rol je hem weer op de kunststof behuizing, En je kunt de Skandia rioolontstopper kopen voor onder de € 25.

> meer informatie en aanbieding

Zelf Toilet Ontstoppen >

> Aanpak, advies en informatie >

Gerelateerde Informatie