Verwarming Begrippenlijst - Betekenis Uitleg en Informatie

Als er over de verwarming, cv-ketels en warm water wordt gesproken worden er allerlei verschillende begrippen gebruikt. Maar wat de betekenis is van al deze verschillende begrippen die je tegenkomt als je met de verwarming bezig bent is niet altijd duidelijk. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie en uitleg over de betekenis van een groot aantal van deze begrippen. Links op de pagina verwijzen naar nog veel uitgebreidere informatie over het betreffende onderwerp.

circulator

Een circulator dit een de pomp die het water in de centrale verwarming en radiatoren rondpompt. Dus de circulatie bewerkstelligt.

combiketel

Een combiketel is een ketel die zowel warm water produceert als het water verwarmt dat door de centrale verwarming stroomt.

console

Om een radiator te ondersteunen wals deze wordt opgehangen, kan een voetje of een vooruitstekende steun worden geplaatst. Dit wordt ook een console genoemd. Hiermee wordt voorkomen dat de radiator te veel voorover of scheef gaat hangen.

convector

Een convector is een verwarmingsapparaat dat de lucht in een ruimte verwarmt en voor zorgt dat deze door de ruimte circuleert. Aangezien een convector de warme lucht omhoog blaast wordt deze vaak in een zogenaamde convectorput in de vloer geplaatst.

convectorput

De convectorput is een plek onder de vloer waarin een zogenaamde convector wordt geplaatst. Een convectorput is bijvoorbeeld heel handig als je openslaande deuren naar de tuin hebt. hier Hier wil je geen radiator hebben staan omdat deze de doorgang naar de tuin belemmert.

  lees verder

cv-installatie
cv-ketel
doorkijkhaard

Een doorkijkhaard is een sierhaard zicht biedt op de vlammen aan twee kanten. Hierdoor is de doorkijkhaard, ook wel tunnelhaard genoemd, zeer geschikt om als scheiding tussen twee ruimtes te gebruiken. De hoeveelheid warmte die afgegeven wordt is afhankelijk van het gekozen type doorkijkhaard.

  lees verder

expansievat

Water dat verwarmd wordt zet uit. En aangezien centrale verwarming werkt met warm water ontstaan er drukverschillen in de cv-installatie. Deze drukverschillen wordt opgevangen door het expansievat. Het expansievat is vaak rood van kleur en hangt in de buurt van de CV-ketel.

  lees verder

gasblok

In een ketel of een haard die op gas brandt zit een onderdeel dat ervoor zorgt dat de brander voldoende toevoer van gas krijgt om te kunnen branden op het niveau dat gevraagd wordt. Dit onderdeel wordt het gasblok genoemd.

geiser
haard

Van oudsher is de haard de stookplaats onderaan de schoorsteen die gebruikt wordt om een ruimte te verwarmen. Het belangrijkste verschil met een kachel is dat een haard normaal gesproken wordt ingebouwd. Vroeger alleen in de schoorsteen, tegenwoordig kan dit ook op een andere plek als er maar een goede afvoer voor de overtollige warmte is. Normaal gesproken is een haard een zelfstandig verwarmingsapparaat dat geen onderdeel uitmaakt van de verwarmingsinstallatie.

handdoekradiator
hr-Ketel
kachel

Een kachel is een apparaat waarmee je een ruimte kunt verwarmen. Normaal gesproken is een kachel een op zichzelf staand apparaat dat geen deel uit maakt van een verwarmingsinstallatie. Je hebt kachels voor allerlei verschillende soorten brandstof. Het belangrijkste verschil tussen een kachel en een haard is dat een kachel normaal gesproken een vrijstaand apparaat is dat verplaatsbaar is en niet wordt ingebouwd.

kamerthermostaat

Een kamerthermostaat is een toestel dat de temperatuurschommelingen registreert in de ruimte waarin deze is opgehangen. Op basis van de waarden die ingesteld zijn zorgt de kamerthermostaat ervoor dat de cv-installatie wordt in- of uitgeschakeld en de kamer wordt verwarmd op de temperatuur die is ingesteld.

klokthermostaat

Een klokthermostaat is een thermostaat die het mogelijk maakt om de verwarming aan te laten gaan op basis van tijd. Dus als je 's ochtends niet in een koude woonkamer wilt komen zorgt een klokthermostaat ervoor dat een uur voordat je opstaat de verwarming aangaat.

luchtverwarming

Bij luchtverwarming wordt koude lucht verwarmd en met een een sterke ventilator een ruimte ingeblazen. Voor verwarming van ruimtes met een grote inhoud zoals fabriekshallen of bedrijfsruimtes wordt vaak luchtverwarming gebruikt. Maar luchtverwarming wordt ook wel gebruikt op bouwplaatsen.

membraan

De scheiding tussen tussen vloeistof en een gas, bestaande uit een zeer dun en bewegelijk plaatje of een dun vlies, wordt een membraan genoemd. In een geiser zorgt het membraan voor het signaal waarop warm water geproduceerd wordt. En in een expansievat registreert het de drukverschillen.

openhaard
overdrukventiel

Een overdrukventiel is veiligheidsventiel. Het zorgt ervoor dat indien er een te hoge druk ontstaat in een cv-installatie, deze overdruk automatisch wordt afgevoerd door ontluchting. Een overdrukventiel wordt ook wel een purgeur genoemd.

plintradiator

Een plintradiator is een zeer lage radiator die vaak niet hoger is dan 10 tot 20 centimeter, de hoogte van een ouderwetse plint. Plintradiatoren kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden onder een groot raam met maar weinig ruimte eronder. Een plintradiator kan trouwens ook vrijstaand geplaatst worden. Door een plintradiator te gebruiken wordt zo min mogelijk licht tegengehouden en relatief weinig ruimte gebruikt. De plintradiator heeft kan een bijzondere vormgeving hebben en past daarom vaak goed in het moderne interieur. In de moderne kantooromgeving wordt de plintradiator ook vaak toegepast.

plintverwarming

Zoals de naam al zegt is het een soort van verwarming die aangebracht kan worden in plinten. Plintverwaming is met name bedoeld op plaatsen waar radiatoren niet geplaatst kunnen worden. Je ziet het nogal eens onder keukenkastjes. Maar misschien de bekendste toepassing is in de caravan of camper.

  lees verder

purgeur

Zie overdrukventiel.

putconvector

Een putconvector is een verwarmingselement dat in een smalle ruimte onder het vloeroppervlak kan worden aangebracht en wordt afgesloten met een rooster. Zie ook convector en convectorput.

radiator

Een radiator is verwarmingselement dat onderdeel uitmaakt van de centrale verwarming en dat de feitelijke verwarming van de ruimte verzorgt. Een radiator is meestal gemaakt uit stalen of gietijzeren platen en verhit de ruimte doordat er verwarmd water doorheen stroomt. Dit water is verwarmd in de cv-ketel. In de loop van de tijd is er steeds meer aandacht gekomen voor de vormgeving van radiatoren en verkrijgbaar een groot aantal kleuren en modellen. Zie ook plintradiator en handdoekradiator.

  lees verder

radiatorthermostaat
stadsverwarming

Stadsverwarming is een verwarmingssysteem waarbij warmte en soms ook warm water met een buizenstelsel vanuit een centraal punt buitenshuis naar de woningen in een wijk worden gebracht. Vaak wordt hiervoor restwarmte gebruikt die elders vrijkomt. De woning die is aangesloten op de stadsverwaming heeft meestal geen eigen cv-ketel.

tegelkachel

Dit is een over het algemeen vrij grote kachel. Dankzij vuurvaste stenen aan binnenzijde en keramische tegels aan buitenzijde wordt op een effectieve wijze warmte opgevangen en uitgestraald. De meeste tegelkachels worden op maat gemaakt.

  lees verder

thermostaat

De thermostaat is een apparaatje dat ervoor zorgt dat een ruimte op de gewenste temperatuur wordt verwarmd. Een thermostaat kan aangesloten zijn op de cv-installatie maar ook op een enkele radiator. Er zijn verschillende soorten thermostaten en in de loopt van de tijd zijn ze steeds geavanceerder geworden. Zie ook kamerthermostaat, klokthermostaat en radiatorthermostaat.

waakvlam

De waakvlam is kleine vlam in een gastoestel die altijd blijft branden, tenzij het apparaat helemaal wordt uitgezet. De waakvlam ontsteekt de hoofdbrander zodra om warmte gevraagd wordt. Je kunt een waakvlam bijvoorbeeld vinden in een cv-ketel en geiser, maar ook in een gashaard of gaskachel. Het is belangrijk dat de waakvlam goed is afgesteld om te voorkomen dat er meer gas wordt verstookt dan nodig is.